استرداد روزانه هزار و ۸۰۰ تبعه غیرمجاز افغانستانی از دوغارون به کشورشان پرداخت بیش از ۲.۵ همت مستمری به مددجویان خراسان رضوی | حدود ۶۷ هزار نفر، مشمول دریافت کمک‌های خاص هستند یادی از «ناصر دیوان کازرونی» نماد مقاومت ایران در جنگ جهانی اول | او ارتشی یک نفره بود علیه استعمار قطره قطره خون‌هایی که دریای عشق شدند فعالیت حدود ۳ هزار عطاری در مشهد | کمتر از ۱۵۰۰ عطاری مجوز فعالیت قانونی دارند راز عجیب پیداشدن اسکلت مرد روی تخت خانه متروکه در مشهد + عکس هشدار خود مراقبتی برای شهروندان در کلانشهر مشهد صادر شد (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) وقتی «گریه واجب» می‌شویم! هرآنچه باید درباره روش های مصرف، نگهداری و پخت برنج بدانید | راه و رسم پلوخوری اماواگر‌های بیمه فرزند پسر بالای ۱۸ سال آغاز مرحله منطقه‌ای سیزدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان در مشهد دفع انگل با این میوه خوشمزه! شاخص BMI | معیار دقیق سلامت یا گمراه‌کننده برای ورزشکاران؟ جست‌وجوی اسامی مصدومان انفجار بندرعباس به تفکیک مراکز درمانی با هوش مصنوعی مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی: سالانه ۸۰۰ نفر بر اثر سوانح کار در کشور جان خود را از دست می‌دهند دیار امام‌رضا(ع)، همدرد بندرعباس | آمادگی خراسان رضوی برای خدمت‌رسانی به حادثه‌دیدگان بندر شهید رجایی صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی بارش‌های رگباری (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) نرخ مرگ‌ومیر نوزادان در بیمارستان شهید هاشمی‌نژاد مشهد، ۵۰ درصد کاهش یافت نرخ باروری کل در خراسان رضوی ۳۶ درصد کمتر از حد مطلوب است بانوی مرگ مغزی به ۴ بیمار زندگی دوباره بخشید (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) | تداوم روند کاهش دما تا چهارشنبه با احتمال رگبار باران راهکار‌های از‌بین‌بردن بوی بد عرق بدن مدیرکل آموزش‌ و‌ پرورش خراسان رضوی: مدارس خشتی و کانکسی برچیده خواهند شد | پرونده معلم خاطی مشهدی در مرحله صدور حکم + فیلم رشد ۳۰ درصدی صادرات دارو‌های ایرانی کشف حدود ۷۵ کیلوگرم طلا در مرز‌های خراسان رضوی (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) ویتامین‌هایی که سلامت پوستتان را تأمین می‌کنند وقوع طوفان در خراسان رضوی و ۲۰ استان دیگر طی امروز (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) درمان بیش‌فعالی، بدون نگرانی محققان هشدار دادند؛ ترکیب سیگار و ویپ، سم مهلک‌تری می‌سازد
سرخط خبرها

داغ فراموشی بر سنگ نگاره‌های چندهزارساله | صدای شکستن کمرمقبولای طرقبه می‌آید

  • کد خبر: ۸۱۴۰۷
  • ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۵
داغ فراموشی بر سنگ نگاره‌های چندهزارساله | صدای شکستن کمرمقبولای طرقبه می‌آید
نام منطقه تاریخی «کمرمقبولا» در سه کیلومتری شمال شهر طرقبه و یک کیلومتری دره داغستان را کمتر شنیده باشید. سوای سنگ‌های طبیعی، منطقه کمرمقبولا در دل خود سنگ نگاره‌هایی باستانی، چون نگین دارد که دیدن آن هر باستان شناس و اهل فرهنگ و تمدن را دست به دهان می‌کند.

امیر روحپرور | شهرآرانیوز؛ شاید نام منطقه تاریخی «کمرمقبولا» در سه کیلومتری شمال شهر طرقبه و یک کیلومتری دره داغستان را کمتر شنیده باشید. منطقه‌ای بکر و جذاب با سنگ‌هایی که اشکال خاصی از پدیده‌های زمین شناسی چندمیلیون ساله را در خود جای داده است. سوای این سنگ‌های طبیعی، منطقه کمرمقبولا در دل خود سنگ نگاره‌هایی باستانی، چون نگین دارد که دیدن آن هر باستان شناس و اهل فرهنگ و تمدن را دست به دهان می‌کند.

تعجب نکنید؛ چون تخته سنگ‌های آتش فشانی بکر، آثار سنگی، سنگ نوشته‌ها و نگاره‌های باستانی در کمرمقبولا در وسعتی درخورتوجه مضامین و نقش‌های متنوعی از اشکال انسان‌ها و حیوانات دوران پیش از تاریخ را در طرح‌ها و اندازه‌های مختلف به نمایش گذاشته است که در کمتر منطقه‌ای از ایران، چنین نقوشی مشاهده شدنی است؛ سنگ نگاره‌هایی زیبا و نفیس منقش به نقوش شیر، انسان، بز کوهی، شتر، گاو و یوزپلنگ.

داغ فراموشی بر سنگ نگاره‌های چندهزارساله | صدای شکستن کمرمقبولای طرقبه می‌آید

این منطقه تاریخی، اسرار کشف نشده فراوان در دل خود دارد و شگفت آور آنکه نقوش این سنگ نگاره‌ها همچون غار‌های تاریخی کشور‌های کهن و حتی زیباتر از آن‌ها را نیاکان ما ترسیم کرده اند و اینک پس از هزاران سال خودنمایی می‌کند. اما سخت به باور می‌نشیند که بدانید این سرمایه تاریخی اطراف شهرمان با نامهربانی‌ها درحال محو شدن است.

وضعیت اکنون منطقه «کمرمقبولا» بیانگر این موضوع است که متاسفانه با وجود هشدار‌های متعدد علاقه‌مندان و نیز رسانه‌های استان، سنگ نگاره‌های باستانی که برخی از آن‌ها چندین سال است به ثبت ملی درآمده است و برخی نیز به تازگی ثبت شده، به حال خود رها شده است و به نظر می‌رسد چند قسمت از آن به تازگی تخریب شده و هدف غارت فرصت طلبان قرار گرفته است.

این درحالی است که حفاظت از آثار باستانی و تاریخی به عنوان هویت به یادگارمانده از تاریخ و تمدن، ضرورتی است که همت همگان و به ویژه متولیان قانونی و دستگاه‌های مسئول را می‌طلبد.
اما جالب است بدانید براساس قانون «هر اثری که ثبت ملی می‌شود، تحت حفاظت و نظارت وزارت میراث فرهنگی است و هرگونه دخل وتصرف یا اقدام و عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود، برابر مواد۵۵۸ تا ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، تعزیرات و مجازات‌های بازدارنده، جرم محسوب می‌شود.».

اما بازدید منطقه برای هر فرهنگ دوستی عذاب آور است؛ زیرا عزیزدردانه تاریخ این منطقه، وضعیت و حال وروز خوبی ندارد و به نظر می‌رسد که پیگیری‌های خبرنگاران رسانه‌ها هم غبار فراموشی به خود می‌گیرد. اگر سری به منطقه بزنید، رهاشدگی، تخریب تازه برخی سنگ نگاره‌ها توسط دزدان میراث فرهنگی، یادگاری نویسی‌های شهروندان بدون فرهنگ، ریختن زباله و... جزو مسائلی است که دل هر بیننده را به درد می‌آورد. این درحالی است که کارشناسان بار‌ها در گفتگو با رسانه‌ها اعلام کرده اند این میراث ماندگار قابلیت آن را دارد که به صورت جدی به عنوان یکی از مجموعه سنگ نگاره‌های بزرگ ایران در فهرست جهانی یونسکو به ثبت برسد؛ چون باتوجه به قرائن و شواهد موجود، می‌توان این نگاره‌ها را به دوران پیش از تاریخ منسوب دانست.

داغ فراموشی بر سنگ نگاره‌های چندهزارساله | صدای شکستن کمرمقبولای طرقبه می‌آید

به هرحال حفاظت و حراست از این منطقه ارزشمند تاریخی، وظیفه همگان به ویژه مسئولان مربوط است و به نظر می‌رسد دستگاه‌های مسئول شهرستان و نیز استان، باید با به کار بستن تمهیدات فوری اثربخش ضمن برخورد با مسببان تخریب، برای صیانت از این آثار بی نظیر اقدامی فوری کنند؛ و ختم کلام اینکه با عنایت به ظرفیت‌های بکر گردشگری منطقه با سرمایه گذاری لازم، می‌توانیم کمرمقبولای طرقبه را به پارک ملی سنگ نگاره‌های ایران تبدیل کنیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->